Laatste nieuws
50 jaar straatversiering

           Op zaterdag 23 augustus 2014 vieren we ons 50 jaar jubileumfeest.

 

Buurtvereniging Prins Hendrikstraat vierde dit jaar het 50 jarig Jubileum van haar straatversiering.
Zaterdag 23 augustus was het zover, maar is heel wat aan vooraf gegaan. Het vergde veel organisatie van de leden wat middels een draaiboek van het 40 jarig jubileum tien jaar geleden werd uitgevoerd. Het draaiboek werd aangepast aan de wensen en ideeën van dit jaar en middels werkgroepen kregen de deelnemende leden ieder een taak om tot uitvoer te brengen.


Eén van die ideeën was om een stamboom te maken van de Prins Hendrikstraat tijdens die 50 jaar straatversiering. Voorzitter Jan Waanders zou deze taak op zich nemen. In Jan zijn hoofd zag hij het al helemaal voor zich, regelen we even. Dat de praktijk bijna altijd weerbarstiger is dan je gedachten daarover, kwam Jan al snel achter. Het was een zeer tijdrovende klus en telkens weer kwam er wat bij. Bovendien liep Jan tegen het probleem aan dat je lastig kan beginnen vanaf het oprichtingsjaar van de straatversiering in 1964 en het feit dat de Prins Hendrikstraat voorheen Kronenburgerstaat was. Hij besloot zijn stamboom te starten bij het ontstaan van die straat in 1920 en zo haalde hij zich nog veel meer werk op de hals. Maar ja, wie A zegt moet ook B zeggen en zo kwam er een heel gedocumenteerd verslag van alle bewoners, maar omdat we het hier hebben over een periode van bijna een eeuw is het onmogelijk alles precies en volledig te achterhalen. Er zijn dan ook open plekken en mogelijk foute gegevens in het verder zeer gedetailleerde verslag en Jan hoort het dan ook graag als er iemand aanvullingen of verbeteringen heeft.
Wat ook niet vanzelf ging was het vinden van een geschikte tent, want die worden tegenwoordig ver van te voren besproken en vastgelegd.De tent van tien jaar geleden bijvoorbeeld was dan ook niet meer beschikbaar. Maar creatief als we zijn in onze straat is ook dat gelukt en deze heeft een mooie plek voor het nieuwe appartementencomplex in het cycloonpark gekregen. Een compliment aan alle leden is wel op zijn plaats, want iedereen heeft uitstekend geholpen, zowel leden binnen de werkgroepen als alle andere leden en dat was ook wel nodig, want er komt gigantisch veel kijken bij het goed organiseren daarvan. Je moet echt aan alles denken, van theelepeltje tot aan vergunningen van gemeente en brandweer.

De jubileumdag zelf
De dag begon zonnig en de leden waren zowel binnen als buiten te vinden gezellig kletsend met elkaar met koffie en cake. Het werd ineens heel donker en iedereen kwam de tent in. De regen kwam met bakken uit de lucht en een kort, maar hevig onweer barstte los. Rondom de tent lag een grote plas regenwater dat net niet naar binnen kwam.

De kinderen vonden dat natuurlijk prachtig dus dat was een onverwachte sponsoring van buitenaf.

        

Na een uur kwam de voorzitter het podium op en heette de leden welkom. Na enige algemene mededelingen werden Dick Fokkink en Koos Simmelink het podium opgevraagd. Als leden vanaf de eerste dag werd hen gevraagd de stamboom te onthullen. Iedereen had bij binnenkomst wel de grote wand met zwart doek en lampjes erin gezien,maar dat daar wat onder zat niet. Links haalde Koos het doek weg en rechts Dick. De stamboom was op A1 formaat uitgeprint en voor alle leden goed zichtbaar te bekijken.

Daarna namen Liona en Leonie de microfoon over om uitleg te geven aan het geplande programma namelijk oud Hollandse spellen.

        

We werden in groepen ingedeeld om vervolgens de ´strijd´ met elkaar aan te gaan. Het waren leuke, hilarische en hersensbrekende opdrachten. Een geslaagd en goed georganiseerd evenement door Liona, Leonie, Mirjam en Maureen. Chapeau!
Na de oud Hollandse spellen gingen de leden gezamenlijk aan de brunch, hetgeen iedereen zich goed liet smaken! Snel ook weer opruimen, want de oud bewoners komen er zo aan! Voor de kinderen is buiten een springkussen geplaatst wat voor veel vertier zorgt.

Al op tijd kwamen de eerste genodigden de tent binnenlopen. Met een kop koffie en een plak cake namen ze plaats aan de tafels. De opkomst was boven verwachting goed en het werd dan ook al snel een gezellige drukte van pratende mensen die elkaar soms vele jaren niet gezien of gesproken hadden. Daarnaast was ook het Oranje comité en belanghebbenden uitgenodigd. Als de rust weergekeerd is komt de voorzitter weer het podium op om de oud genodigden welkom te heten. Wederom worden Koos en Dick gevraagd het podium op te komen, maar ook Dick´s vrouw Gerda en mevr. Marie Schartman-Amerongen, een oud bewoonster. Samen met opnieuw Koos mag zij het doek onthullen, nu voor de oud bewoners en genodigden.

Dick en Gerda worden door Jan in het zonnetje gezet, omdat Dick de straatversiering mede heeft opgericht en ze lid zijn vanaf het begin, waarna Gerda een bos bloemen krijgt. Maar daar blijft het niet bij, want Dick wordt voor zijn verdiensten tot erelid benoemt en ontvangt daarbij een passend cadeau in de vorm van een plaquette.

Het zal aan het ‘weer’ gelegen hebben, want zowel Dick als Jan hadden last van tranende ogen.

Als Dick en Gerda van het podium gaan wil ook Jan dat doen, maar hij wordt tegengehouden door Marga die hem ook nog iets wil vertellen. Verbaasd als hij is hoort hij onderstaande toespraak aan, waarbij het ‘weer’ hem opnieuw parten speelde, evenals bij Marga trouwens!

Beste Jan, 
   Daar sta je dan onverwacht op het podium.
Staat daar nou je schoonzus een toespraak te houden? Ja, het gebeurt echt! Je bent op het podium gehaald om jou te eren, want dat verdien je. Het is toeval, maar gelijk met het vijftig jarig bestaan van de straatversiering in de Prins Hendrikstraat ben jij inmiddels ook 25 jaar voorzitter en dat is een hele prestatie. Je begon als bestuurslid, maar al snel werd jij voorzitter.
Sindsdien is er veel verandert in de Prins Hendrikstraat en heb je jou enthousiasme weten over te dragen op de leden. Gezamenlijk met die leden hebben we de Prins Hendrikstraat vorm gegeven tot wat het nu is, maar zonder jou enthousiasme en gedrevenheid waren we vast niet zo ver gekomen.
                         
De leden willen die gedrevenheid graag belonen met twee heel passende cadeaus!
Met het tweede cadeau zal geen enkele vergadering nog  hetzelfde zijn en tijdens de ledenvergadering kun je nu veel tijdwinst behalen.

Applaus voor Jan!


Jan ontvangt evenals Dick een passend cadeau in de vorm van een plaquette, maar daarbij ook nog een voorzittershamer in de vorm van een klomp met daarop zijn naam en in de steel 25 jaarringen.


Na deze emotionele gebeurtenissen krijgt het feest een vervolg. De kinderen nemen het podium in beslag en dansen er op los en de volwassenen lopen  langs de stamboom. Ze kijken naar de namen van de oud bewoners en de huidige bewoners met de uitbreiding van het appartementencomplex en de vele foto,s. Alle bewoners en oud bewoners krijgen met de kerst een stamboom exemplaar toegezonden. Het is een geslaagde middag en iedereen gaat tevreden huiswaarts.

Voor de leden krijgt het Jubileum nog een vervolg met een warm buffet. Dat gaat er wel in na deze enerverende dag.

        

Na het warm eten is er voor de kinderen nog een leuke afsluiter. Ze mogen textiel verf spuiten op een wit t-shirt met behulp van patronen. Dat valt goed, want de kinderen, en volwassenen doen enthousiast mee!
Nog even het noodzakelijke opruimen en napraten, waarna iedereen langzaamaan huiswaarts gaat.


Klik hier voor meer foto's.