Nieuws
Cycloonpark Borculo

Stille omgang 4 mei 2011    ( Dodenherdenking)
66 Jaar na de bevrijding in 1945 worden zij die hun leven gaven om Nederland van het Duitse juk te bevrijden herdacht via plechtigheden, kransleggingen en toespraken. Maar ook zij, die in de jaren na 1945 elders ter wereld o.m. in Indie, Nieuw Guinea, Korea, Libanon, Afghanistan of waar dan ook hun leven lieten om onschuldige mensen te ontdoen van dictators of andere misdadige elementen, worden op deze dag – 4 Mei – herdacht.
Ook in Borculo werden op deze datum op drie plekken, t.w. aan de Burg. Bloemersstraat,

in het Cycloonpark en op de Algemene Begraafplaats op de Deugenweerd zij herdacht, die omkwamen in de concentratiekampen. In het verzet, in Duitsland, in Indie, Nieuw Guinea, crashten met hun vliegtuigen en niet terugkeerden van hun missies, enz. Rond de klok van half acht vond de kranslegging plaats bij de Gedenknaald aan de Burg. Bloemersstraat, waarna de stoet verder trok naar het Indie-Monument in het Cycloonpark, waardrie oud-Indie-strijders, Wim Kerperien, Arie v.d Berg en Gerrit Kolkman de wacht hadden betrokken bij dat Monument.

Helemaal uit Almelo voor deze herdenking is overgekomen Mevr. T. te Wierike.  Op het Monument in het Cycloonpark komt ook de naam te Wierike voor. Tini heeft een broer en dan met voornaam Harry die vernoemd is naar de in de periode 1945-1950 gesneuvelde en op het Ereveld Menteng Pulu bij Djakarta begraven Harrie te Wierike. Tini’s broer is de eerste kleinzoon van de familie te Wierike. Tini’s vader Jan Hendrik (Henk) te Wierike was een broer van de gesneuvelde Harrie. Tini is naar Borculo gekomen, omdat haar oma, waar ze een hechte band mee had en van wie ze zielsveel hield, nooit afscheid van haar zoon heeft kunnen nemen en zij dit nu voor haar heeft gedaan. Ook vond ze het fijn mensen te hebben ontmoet en gesproken die haar oom Harrie hebben gekend.

Wim Kerperien kende de op Java omgekomen Harrie te Wierike ( zie foto bloemstuk hier onder ) van vroege. Ze zijn beide in de Hofstraat te Borculo geboren en de families gingen met elkaar om. Nog voor de tweede wereldoorlog verhuisde de familie te Wierike, nadat hun huis in de Hofstraat tot aan de grond toe was afgebrand, naar Hengelo (Ov).

Wat opviel in de herdenkingsstoet van dit jaar, waren de vele jeugdige, die een roos, een bloem of zo maar een bosje veldbloemen bij het Monument neerlegden.
Dat is een teken, dat de jeugd ook op de hoogte is gebracht van hetgeen zich na 1945 afspeelde en zich nog meer zullen verdiepen in alles wat zich toen afspeelden.

De stoet trok vanaf het Cycloonpark verder naar de algemene Begraafplaats aan de Deugenweerd, waar kransen en bloemen werden neergelegd bij de bemanningsleden van de vliegtuigen, die het leven lieten toen hun vliegtuigen neerstortten op het grondgebied van de voormalige Gemeente Borculo. Trompettist Gerald Waanders speelde hier de Last Post.

Dodenherdenkingsdag 4 Mei werd afgesloten met een dienst in de Ned. Herv. Kerk op het Muraltplein te Borculo.


  Wim Kerperien.


Meer foto's klik hier