Nieuws
Cycloonpark Borculo

Stille omgang 4 mei 2012    ( Dodenherdenking)

Borculo herdacht op de avond van de 4-e Mei 2012 hen, die in de jaren 1940-1945 door de nazi’s waren opgepakt en weggevoerd, en daarna in de concentratie kampen op gruwelijke wijze om het leven werden gebracht. Ook werden herdacht zij, die in die periode waren opgepakt, onderweg waren, of op straat speelden door oorlogsomstandigheden om het leven kwamen, zelfs hier in Borculo. Hun namen staan vermeld op het Oorlogsmonument aan de Burgemeester Bloemersstraat.


De herdenkingsstoet die om 19.15 uur was vertrokken voor de Stille Tocht vanaf de R.K. Kerk, hield als eerste hald bij dit Oorlogsmonument om hen te herdenken en om daar bloemen te leggen. De volgende halteplaats van de stoet was het Indië-Monument in het cycloonpark, waar de Erewacht was betrokken door de Indië-veteranen v.d. Berg, Kerperien en Kolman, alsmede de Nieuw-Guinea-veteraan Magnoli. (zie foto rechts boven: v.d.Berg, Kerperien, Magnoli, Kolman)


De dit jaar wel hele lange stoet trok langs dit monument om ook hen te gedenken, die aan de andere kant van de aardbol (Indonesie) hun leven lieten in de jaren 1945-1950 of om het leven kwam bij een vliegtuigcrash in Nederland bij terugkomst van een missie in de Balkan. Het Koper-ensemble van de Muziekvereniging Volharding uit Borculo speelde passende muziek behorende bij deze herdenking. Wat opviel was, dat zich veel jeugdigen bevonden zich in de stoet van dit jaar en de mannen van de Ere-wacht keken ontroerd toe, hoe een paar kleine kinderen een bloempje bij het monument neerlegden.


De stoet trok verder, nu naar het Algemene begraafplaats aan de Deugenweerd, waar bij de graven van de in de tweede wereldoorlog omgekomen Engelse vliegtuigbemanning bloemen werden gelegd. Zij gaven hun leven als voorbode voor de latere bevrijding van ons land in 1945. Gerald Waanders blies na de twee minuten stilte de Signaal-taptoe. Aansluitend was er in de Joriskerk op het Muraltplein de herdenkingsbijeenkomst. Oud-Borculo Koos Scherjon sprak een Herdenkingsrede uit. De muzikale invulling werd verzorgd door Timeless en het koperensemble van de Muziekvereniging Volharding. Mevr. Willekes droeg net als de jaren er voor een gedicht voor. Het was al met al een waardige dodenherdenking.

 
 Wim Kerperien.


Meer foto's klik hier