Nieuws
Cycloonpark Borculo

Stille omgang 4 mei 2013    ( Dodenherdenking)

Waar de TV vanzelfsprekend naar vollen aandacht richte op de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam en de Waalsdorpervlakte, werden ook in Borculo via een Stille Tocht zij herdacht die omkwamen in Nazi-concentratiekampen; niet terug kwamen van hun missie in Indonesië en/of hun leven lieten in vredesmissies.

Dit jaar was de herdenking in Borculo iets anders dan enkele jaren hiervoor. Zoals gewoonlijk vertrek de stoet rond 19.10 uur vanaf de R.K.Kerk aan de Steenstraat richting het Monument aan de Burg. Bloemersstraat om daar hen te gedenken, die in de jaren 1940-1945 door Hitler en z’n trawanten om het leven werden gebracht in de concentratiekampen of slachtoffer waren van oorlogsgeweld hier in Nederland of daarbuiten. Nadat de kransen en bloemen waren neergelegd trok de stoet verder naar het Cycloon=Park. Daar had zich een menigte mensen verzameld, want vooraf gaande aan de stoet die langs zou komen had zich bij het Indie-Monument The Essex & Kent Scottisch Regiment Pipe & Drums opgesteld, die passende doedelzakmuziek ten gehore bracht.

Deze band uit Vencouver (Canada) werd vergezeld door enkele Canadese oorlogsveteranen en een contingent Canadezen, die 9 etappes van de stranden van Normandie in Frankrijk, waar de geallieerden – waaronder ook veel Canadezen – aan land gingen om ons van het Nazi-juk te bevrijden, naar Holten fietsten om daar samen met de leden van Essex-Bank hun landgenoten die daar begraven liggen te herdenken. Het Canadese gezelschap werd begeleid door 2e Kamerlid Oplaat uit Markelo. Verder was met een van de Canadese oorlogsveteranen een zoon meegenomen die in Vencouver  politie -agent  (Ranger) was. Hij was in compleet uniform!  De erewacht bij het Indie-Monument  werd weer gevormd door oud-Indiestrijders en Nieuw-Guinea-gangers. Ook de Canadese oorlogsveteranen werden uitgenodigd deel uit te maken van de Erewacht. Dat deden ze groot genoegen. Mensen uit de dit jaar welhele grote herdenkingsstoet legde ook bij dit Monument bloemen en kransen.De stoet trok verder. Nu naar de Algemene Begraafplaats op de Deugenweerd. Voor de slecht ter been zijnde veteranen was een Taxi ter beschikking. Bij de graven van de Engelse piloten, die het leven lieten in de voormalige Gemeente Borculo werden weer bloemen en kransen gelegd. Om 20.00 uur werd daar twee minuten stelte in acht genomen en de taptoe geblazen door trompettist Gerald Waanders. De 4 Mei-herdenkingsdag werd afgesloten met een dienst in de Ned. Herv. St. Joriskerk op het Muraltplein te Borculo. Mevr. Willekes las weer een gedicht voor en voor de muzikale omlijsting zorde weer de Essex-Bank met zang van Wilma Klein Willink. Al met al een waardige 4 Mei-herdenkingsdag

   
Wim Kerperien.


Meer foto's klik hier