Nieuws
Cycloonpark Borculo

Onthulling Plaquette voor slachtoffer Herculesramp

Op Vrijdag 27 April 2007 werd de plaquette onthuld, met daarop de naam van de bij de Hercules-ramp op 15 Juli 1996 omgekomen Maurits Kossink uit Gelselaar. Deze plaquette werd geplaatst bij het Indië-Monument in het Cycloonpark te Borculo, waar naast Burgermeester Bloemen van de Gemeente Berkelland ook het woord werd gevoerd door het Indië-veteraan Wim Kerperien.

Hij zei het volgende: Geachte familie Kossink, Burgermeester Bloemen en eventuele verdere afgevaardigden van de Gemeente Berkelland, mensen van de stichting Cultuur, Sport & Spel, mensen van J. & W. Services en verdere aanwezigen….

Als afgevaardigde van de nog in leven zijnde Borculose Oud-Indië-strijders zou ik het volgende willen zeggen: 

Toen op 27 December 2004 het beeld voor Vrede, Vrijheid en Veiligheid werd onthuld ter nagedachtenis aan de 5 Boculose jongemannen, die niet van hun missie aan de andere kant van de aardbol terugkeerden, werd na goed overleg tussen de mensen van de toenmalige gemeente Borculo, de Kunstcommissie, de Stichting voor Cultuur Sport & Spel en een deputatie van de Borculose Oud-Indië-strijders besloten, dat deze plek ook bestemd zou zijn om die Borculoers te gedenken, die hun leven lieten in andere missies nadien. Maurits Kossink kwam op 15 Juli 1996 om, toen het vliegtuig waarmede hij en z’n andere collega’s uit Bosnië terugkeerden, crashte. Wij, Oud-Indië-strijders vinden het een grote eer, dat ook zijn naam via een plaquette op deze plek in herinnering zal blijven

. Over precies een week –vrijdag 4 Mei a.s.- herdenken wij hier dan alle 6 mannen, die namens en in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden hun leven lieten.

Verder zijn we ook de
J. & S. Services
dankbaar voor de twee prachtige roestvrijstalen zitbanken die zij schonken aan de Borculose gemeenschap.

Artikel: Wim Kerperien
.

Eerbetoon aan Maurits Kossink

Familieleden van Maurits speelden op 27 april
2007 in een orkest.

Maurits Kossink uit Gelselaar is één van de 33 leden van het Fanfareorkest van de Koninklijke Landmacht die op 15 juli 1996 om het leven kwamen bij de Herculesramp in Eindhoven. Op vrijdag 27 april 2007 wordt in het Cycloonpark in Borculo een plaquette onthuld om Maurist te gedenken. Het is een initiatief van de Stichting voor Cultuur Sport en Spel in Borculo.

Hans Ploegmakers en Ron Geurts - twee van de zeven militairen die het vliegongeluk overleefden- vinden het vanzelfsprekend dat ze hier aanwezig zijn. "Maurits was een levensgenieter. Maar je kon ook van hem op aan. Het was een echte vriend. Ook door het gezamenlijk muziek maken." Beiden hebben nog geregeld contact met de familie Kossink. "We hebben elkaar door de jaren heen gesteund. Spreken uiteraard veel over de ellende van de ramp. Maar we halen ook nog steeds de leuke herinneringen aan Maurits op. En als het feest is in Gelselaar zijn we er ook", vertelt Ron Geurts uit Arnhem. Hij heeft inmiddels werk gevonden als marketingmedewerker van de Koninklijke Luchtmachtkapel. "Ik heb het goed naar mijn zin." Natuurlijk willen hij en Hans ook meespelen in het orkest dat speciaal voor deze avond is samengesteld. Maurtis' zus Mirjam, zijn broer Willem en vader Wim zijn ook van de partij. "Muziek speelt bij de verwerking van Maurits dood een belangrijke rol, voor hen 'I do it for you', spelen ze aan het begin van de bijeenkomst.

Met een rood-wit-blauw lint trekken Hans Ploegmakers en Ron Geurts het groene doek van de sokkel. 'Jouw naam blijft in ons hart, in de muziek, in onze stilte', staat erop. Gerrie Houdijk blaast de last post. Ook hij is de vader van één van de slachtoffers van de vliegramp.

Tijdens de twee minuten stilte die volgt, klinkt in het park alleen het gezang van vogels.
  Hierna speelt het gelegenheidsorkest 'Some where' uit de Westide Story.

Burgemeester Hein Bloemen herdenkt Maurits onder andere met een gedicht. Wim Kerperien stelt namens de Oud-Indiëgangers in Borculo vast dat de plaquette van Maurits terecht een plek heeft gekregen op dezelfde sokkel waar op ook de Borculoërs die in Indie sneuvelden, worden geëerd. Die staat vlakbij het beeld Vrede, Veiligheid en Vrijheid. "Dit monument is voor al die militairen die hun leven hebben gelaten voor de vrede", zo stelt hij. Kerperien haalt aan dat Maurits Kossink het leven heeft verloren na een zogenoemde 'goodwillconcerten' voor de Italianen die de nodige overlast ondervonden van de militaire vliegtuigen die op en neer het oorlogsgebied in Bosnië vlogen. Is het nodig elf jaar na de dood van zoon en broer te herdenken?

Worden oude wonden opengetrokken? "Nee, die wonden zitten er nog. En dat blijft', zegt Wim Kossink. Hij wijst op de risico's die Nederlandse militairen nu lopen tijdens oorlogsmissies. "Onze gedachten gaan op deze avond ook uit naar de Nederlandse militair die vorig week in Afghanistan het leven verloor." Zijn vrouw Dinie leest een gedicht voor om haar zoon te gedenken.

Zij zet een kaars bij de plaquette. Anderen volgen. Ter afsluiting klinkt de 'Hymne of Friendship. "De tuba Wim Kossink schittert in de ondergaande zon.

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 28-04-2007